Geschiedenis

van Puglia

Puglia, oorspronkelijk bewoond door de Messapiërs, is altijd een strategische plaats geweest voor de bevolkingen die in de Middellandse Zee woonden. Deze bevolking heeft een positieve stempel gedrukt op dit land, vooral vanuit het oogpunt van de moderne taal die wijdverspreid is onder de bevolking.

Vervolgens werd Puglia gekoloniseerd door de Grieken en werd het een deel van Magna Grecia en bereikte het een hoog sociaal, cultureel en economisch niveau. In de vierde eeuw voor Christus veroverden de Romeinen Puglia en in deze jaren werd de Via Appia gebouwd, een belangrijke weg die Puglia met Rome verbindt. In werkelijkheid hebben de Romeinen deze landen nooit volledig veroverd, omdat de mensen in feite altijd hun opstandige geest en hun tradities hebben gehandhaafd. Na de val van Rome werd Puglia gedomineerd door vele bevolkingsgroepen: Byzantijnen, Longobarden en Franken.

Een grote heerser was Frederik II die hier in de zeventiende eeuw kwam, hij gaf leven aan een nieuwe en andere regio met kastelen en kathedralen zoals Castel Del Monte, dat een voorbeeld is van zijn toewijding aan het grondgebied.

Hij hield zoveel van Puglia dat hij bekend stond als "Puer Apuliae", (zoon van Puglia). In de achttiende eeuw probeerden de Bourbons Puglia kracht te geven door nieuwe wegen en havens aan te leggen en verschillende territoriale en sociale hervormingen door te voeren. In de tussentijd kwamen ook de Noormannen voorbereiding , niet als echte kolonisatoren, maar in eerste instantie introduceerde ze zichzelf als hoeders van de pelgrims of als huurlingen voor de verdediging van kuststeden, maar geleidelijk aan, met de steun van de paus, slaagden ze erin de regio te veroveren.

Door de invloed van de vele overheersingen heeft de regio veel verschillende dialecten: een soort Napolitaanse dialect wordt gesproken in het noordelijke deel van Puglia, in het zuiden wordt meer Salentino gesproken, terwijl in sommige van de kleinere dorpen in het zuiden van Salento het dialect griko wordt gesproken , die sterke invloeden van de Helleense taal heeft.