Kunst & cultuur

om te ontdekken tijdens uw vakantie in Puglia

Kunst en cultuur in Puglia zijn overal voelbaar, van de kust tot het achterland. De kleinere steden en dorpen worden gekenmerkt door prachtige historische gebouwen, uitingen van renaissance- en barokkunst, en zijn ook rijk aan bibliotheken, musea en kunstgalerijen.

Een aanbeveling is de historische stad Lecce, de barokke stad bij uitstek, met de schitterende Piazza Duomo, waar de rijken de kathedraal ingang van Maria SS kunnen bewonderen. Assunta, de Vescovado en het Palazzo del Seminario waar u het Diocesane Museum kunt bezoeken met schilderijen van de late 15e tot de late 18e eeuw. Vanaf Piazza S. Oronzo kunt u wandelen langs de Via de Tempeliers waar u de basiliek van Santa Croce vindt, lof van de barok, waar u betoverd zult worden door de imposante gevel versierd met honderden symbolen en het bruisende belangrijkste balkon met in de top een rijken rozet met drie interne ringen.

In Santa Maria di Leuca, op het strand, staan twee achthoekige vuurtorens uit 1864 die een magische gotische en Arabisch sfeer geven, waardoor het uitzicht nog indrukwekkender wordt. En de geluiden van de pizzica? In Melpignano, aan het einde van augustus, voor het klooster van de Augustijnen, verzamelen we ons om samen te dansen tijdens het concert van de Notte della Taranta.

Onder de aanbevolen plaatsen om te bezoeken is ook Ostuni, de beroemde Witte Stad, waarvan het oude dorp als een luchtspiegeling van licht op de top van de heuvel verschijnt. Lopend door de binnenstraten van het historische centrum, voordat u bij de kathedraal aankomt treft u een 24 balken roosvenster van grote architectonische waarde. Stop ook even bij het Museum van pre-klassieke beschavingen van Zuid-Murgia bij de gietvorm van Delia, een zwangere vrouw, die meer dan 25.000 jaar geleden leefde in de grot van Santa Maria di Agnano.

Als u in Savelletri bent kunt u eten in een van de vele kleine restaurants in dit kleine, charmante vissersdorp maar ook een bezoek aan het archeologische park van Egnazia, één van de belangrijkste plaatsen in Italië met resten die dateren uit de Bronstijd, muren en begraafplaatsen daterend uit de 3e eeuw voor Christus.

Cultuur in Puglia is niet alleen verleden, maar wordt van jaar tot jaar gedurende alle maanden gecultiveerd. Vanaf 1934 wordt in Putignano vanaf 26 december tot en met vastenavond, wordt het oudste carnaval van Europa en het langste in Italië gevierd. In Noci is er tussen november en december, voor degenen die houden van eten en wijn een niet te missen festival: Bacco delle Gnostre, festival van wijn en kastanjes. In Polignano a Mare is in september het hoofdkwartier van de Red Bull Cliff Diving. In Monopoli vindt er tussen november en december de Phest plaats, het internationale fotografiefestival.